Aloes – co możemy z niego zrobić. Przetwory z aloesu

Wszystkie przetwory z aloesu wymagają uprzedniego przygotowania liści. Po pierwsze, powinno się je obrywać z rośliny co najmniej trzyletniej, ponieważ dopiero wtedy są odpowiednio duże i mają sporo właściwości odżywczych i leczniczych. Po drugie, przed użyciem powinny zostać włożone do lodówki na 7-10 dni. Następnie usuwa się z nich brzeżne kolce i można przystąpić do wykonania wina, naparu, miodu lub wyciągu glicerynowego.

Wyciąg glicerynowy z aloesu

Przygotowany wyciąg można z powodzeniem stosować jako kosmetyk, na przykład do przemywania twarzy rano czy też po goleniu. Do 100 ml obranych liści należy dodać 100 ml wody, a następnie 150 ml gliceryny i kilka kropli soku z cytryny. Zmiksowana mikstura powinna odstać 24 godziny. Następnie należy ją przecedzić na sitku, a uzyskany płyn przechowywać w lodówce.

Wino z aloesu

Wino aloesowe stosuje się jako lek przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz jelita grubego. Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące, a następnie trzeba zrobić 1-2 tygodniową przerwę przed drugim cyklem. Przez pierwszy tydzień przyjmuje się trzy razy dziennie po łyżeczce do herbaty, następne 3-4 tygodnie to dawka trzy razy dziennie po łyżce stołowej, a ostatnie 3-4 tygodnie - znów trzy razy dziennie łyżeczka do herbaty na godzinę przed jedzeniem.

Wykorzystanie aloesu

50 dag przygotowanych liści należy zmielić w maszynce, a następnie dodać do nich pół litra czerwonego wina gronowego. Po wymieszaniu należy dodać jeszcze 50 dag miodu i pozostawić w zamkniętym naczyniu, w ciemności, na 3-5 dni. Następnie należy przecedzić wino, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce.

Miód z aloesu

Miód z aloesu przyjmuje się na czczo oraz na godzinę przed obiadem, po jednej łyżeczce. Pobudza apetyt, zapobiega nieżytom, wzmacnia organizm. Można go podawać bez względu na wiek osoby. Aby go przyrządzić, należy zmiażdżyć przygotowane wcześniej liście aloesu i dodać 200 g miodu na każde 100 g liści. Gotową masę trzeba zagotować, odstawić do następnego dnia, ponownie zagotować, przecedzić i płynną część przechowywać w lodówce.

Napar z aloesu

Gotowy napar można stosować do płukania jamy ustnej oraz gardła, przemywania nosa,tamponowania, okładów na rany i wrzody, wlewów doodbytniczych (w zapaleniu odbytnicy i odbytu), a także do obmywania intymnych części ciała.

Liście wyjęte z lodówki należy pociąć na kawałki, włożyć do termosu i dodać po łyżeczce: liści szałwii i kwiatów nagietka. Kwiaty można zastąpić liśćmi babki lancetowatej. Gotową mieszankę zalewa się wrzącą wodą (półtorej szklanki) i zostawia na godzinę w zamkniętym termosie.