Właściwości lecznicze i kosmetyczne aloesu

Aloes właściwości lecznicze

Aloes będzie wpływał na regulowanie wydzielania soków żołądkowych, pozytywnie wpływa na pH żołądka, ogranicza stany zapalne przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, oczyszcza jelita i wzmacnia wątrobę. Jest dobry przy chorobach układu trawiennego, zaparciach, biegunkach, zapaleniach jamy ustnej, żołądka. Dla naszego organizmu staje się cennym źródłem witamin i minerałów, działa wzmacniająco na układ immunologiczny, dodaje energii, witalności.

Sprawdza się w momencie, gdy jest osłabiony organizm, zaburzona odporność i braki witamin i minerałów, przy większej podatności na infekcję i zakażenia. Poprawia przemianę materii, oczyszcza krew, ułatwia usuwanie toksyn. Wspomaga leczenie otyłości oraz cellulitu. Ze względu na działanie oczyszczające może być pomocny, jeśli ktoś zmaga się z otyłością. Leczy trądzik, infekcje grzybice i wirusowe, zmniejsza poziom cukru, cholesterolu we krwi, poszerza naczynia krwionośne. Wspomaga leczenie cukrzycy i miażdżycy, regenerację stawów.

Aloes – działanie kosmetologiczne

Najważniejsze zastosowanie ma sok z liści aloesu zwyczajnego, to jasno żółty, przeźroczysty płyn, rozpuszczalny w wodzie o zakresie pH 4-5. W kosmetykach w stężeniu między 5 a 100%. Wzmacnia działanie obronne naskórka wobec środowiska zewnętrznego. Efektem będzie poprawa zdolności regeneracyjnych i zapobieganie problemem zapalnym i alergicznym.

Poprawa urody z aloesem

Poprawia budowę lipidowych warstw naskórka, zapobiega utracie wody, zapewnia nawilżenie oraz natłuszczenie a także miękkość skóry, działa nawadniająco, naprawczo, kojąco, łagodząco i przeciwświądowo przez większą syntezę kolagenu. Nie tylko bierze udział w formowaniu nowego naskórka, ale uśmierza ból, łagodzi podrażnienia. Wykorzystywany chętnie w leczeniu oparzeń.

Aloes będzie działał przeciwstarzeniowo oraz przeciwzmarszczkowo, wpływa na produkcję kolagenu, elastyczny, kwasu hialuronowego, hamuje działanie wolnych rodników tlenowych, zmniejsza aktywność metaloproteinaz, odpowiada za degradację wymienionych składników. Może mieć silne działanie przeciwbakteryjne oraz antyseptyczne. zmniejsza poziom pH skóry, utrzymuje kwasowe środowisko, które jest niekorzystne dla rozwoju drobnoustrojów patogennych. Leczy trądzik, będzie wspierał organizm w walce z egzemami. Wpływa korzystnie na mikrokrążenie, niszczy toksyny, poprawia dotlenienie tkanek a także wpływa na lepszy transport produktów przemiany materii, pochłania promieniowanie UV i wpływa korzystnie na rozświetlenie skóry, rozjaśnia ją, hamuje aktywność enzymu tyrozynazy.