Zobacz również

Niedobór witaminy C

Marynarze jak się wydaje są najlepszym przykładem osób, które mogły się przekonywać, że jeśli nie będzie się dostarczać witaminy C w dobrej ilości może się to stać niebezpieczne dla zdrowia oraz życia. Podczas gdy wypływali w długie rejsy jako zdrowi i silni mężczyźni nawet mimo dobrego zaopatrzenia w pożywienie w trakcie wypraw zapadali na różne choroby.

W wielu przypadkach pojawiało się u nich krwawienie z dziąseł, wypadanie zębów, odnawiające się i źle gojące się rany. Do tego fizyczne zmęczenie a także psychiczne osłabienie. Podróż taka kończyła się niekiedy nawet śmiercią. W pewnym momencie udało się odkryć co będzie tego przyczyną. Okazało się, że zdrowie a także życie marynarzy będzie ratować witamina C, która znajdowała się w kwaszonej kapuście oraz owocach cytrusowych.

To świetny przykład, który pokazuje, że z nami może też być właśnie tak samo. Nawet jeśli będziemy się odżywiać prawidłowo i dbać o siebie a nie będziemy pamiętać o dostarczeniu witaminy C do naszego organizmu to możemy być w niebezpieczeństwie. Bez dobrej dawki witaminy C nasze zdrowie stopniowo będzie się pogarszać.

Niedobory witaminy C – jakie objawy?

- osłabienie organizmu

- utrata apetytu

- bóle w stawach i mięśniach

- kłopot ze snem

- obniżona wydolność fizyczna

- zmniejszona koncentracja

- obniżona odporność na zakażenia,

- negatywne emocje

- większa podatność na ból

- pojawienie się nastrojów depresyjnych

Porcja witamin

Zapotrzebowanie oraz pozyskiwanie witaminy C

Organizm powinien otrzymywać około 60 mg na dobę. Większość roślin i zwierząt jest w stanie ten związek tworzyć samodzielnie. Wyjątek będą stanowić organizmy naczelnych a także nietoperze czy świnki morskie. Tak więc człowiek nie będzie w stanie sam tworzyć tej witaminy i dlatego właśnie konieczne staje się jej dostarczenie z zewnątrz.

Jak można się chronić przed skutkami niedoboru albo też brakiem witaminy C w organizmie?

Proponowana jest nam naturalna witamina C, która charakteryzuje się długotrwałym działaniem. Wiśnia acerola to najlepszy wybór, ponieważ w niej znajduje się najwięcej witaminy C. Proponowana będzie w formie sproszkowanej oraz w tabletkach pokrytych niewielką warstwą celulozy. Taka forma witaminy c jak się wydaje jest doskonała, ponieważ pozbawiona chemicznych dodatków. jednocześnie dobrze przyswajalna i jest jest znacznie więcej niż w przypadku owoców cytrusowych.